Hiroshima-päivänä muistutettiin ydinaseriisunnan merkityksestä

Hiroshima-päivä 6. elokuuta muistettiin ympäri maailman Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksen uhreja ja korostettiin, miten tärkeää on pyrkiä täydelliseen ydinaseriisuntaan.

Yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen. Kuva: Antti Avarre

Helsingin Töölönlahdella yli 200 osallistujaa kuunteli yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhosen kertomusta äidistään, jota oli lapsena neuvottu kiertämään sirpaleilta turvaan leivinuunin sille puolelle, jolla kuului vähemmän sotakoneiden ääntä.

“Muistelemisen äitini lopetti lapsuudessani usein lauseeseen: Mutta tärkeintä elämässä on rauha! Vaikka oli menetetty paljon, vaikka viljavien peltojen tilalle oli saatu kitukasvuista suota, jota oli vain alettu kuivata, vaikka vuosikymmeniä kaivattiin sitä menetettyä Karjalaa, loppulause ja kaiken yhteenveto oli kuitenkin: tärkeintä elämässä on rauha. Tärkeintä elämässä on rauha!

Rauha mahdollistaa tien katkeruudesta kiitollisuuteen. Se mahdollistaa luottamuksen rakentamisen. Se mahdollistaa viholliskuvien purkamisen ja yhteisen etsimisen. On meidän tehtävämme muistaa, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää!”

Suomessa Hiroshima-päivän tapahtumia järjestettiin useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Osanottajien toive oli, että Suomi vihdoin allekirjoittaisi ydinaseiden täyskieltosopimuksen, joka solmittiin YK:ssa heinäkuussa 2017. Hiroshiman ja Nagasakin kaltaisia tragedioita ei saa tapahtua koskaan enää.

Pääkuva: Tapio Siirilä, Kemi

 

Helsinki päätti tukea ydinaseiden täyskieltoa osana globaalia kaupunkien liikettä

Helsingin kaupunki päätti 19.5.2021 kaupunginvaltuuston kokouksessa, että kaupunki allekirjoittaa ydinaseriisuntaa ajavan International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) -kampanjan kaupunkien vetoomuksen ydinaseiden täyskiellosta. Tuesta äänestettiin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa. ICAN on saanut työstään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017.

ICANin kaupunkien vetoomuksessa todetaan:

”Kaupunkimme on syvästi huolissaan ydinaseiden aiheuttamasta vakavasta uhasta ihmisyhteisöille kaikkialla maailmassa. Uskomme vakaasti, että asukkaillamme on oikeus elää maailmassa, jossa tätä uhkaa ei ole. Millä tahansa ydinaseiden käytöllä, oli se sitten tahallista tai onnettomuuden seurausta, tulisi olemaan katastrofaalisia, kauaskantoisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle. Tästä syystä me tuemme ydinasekieltosopimusta ja kehotamme hallitustamme allekirjoittamaan ja ratifioimaan sen.”

Lue koko vetoomus.

ICAN-liike iloitsee, että Helsinki on liittynyt ydinaseriisunnan kannattajiin.

”Kaupungit ja näiden asukkaat ovat ydinaseiden kohde eikä kaupunki voi mitenkään suojautua käytön katastrofaalisia seurauksia vastaan. Siksi on hienoa, että Helsinki liittyy muun muassa Pariisin, Washingtonin, Toronton, Sydneyn ja Berliinin joukkoon ydinasekieltosopimuksen tukijoina”, kommentoi kansainvälisen ICAN-liikkeen johtaja Beatrice Fihn.

“Toivotaan, että Suomen hallitus kuuntelisi pääkaupunkinsa viestiä ja päättäisi liittyä ydinaseet kieltäneiden maiden joukkoon allekirjoittamalla kieltosopimuksen”, Fihn jatkaa.

Helsinki oli jo aiemmin liittynyt Hiroshiman ja Nagasakin pormestareiden ja kaupunginjohtajien Mayors for Peace -aloitteeseen. Sen lähtökohtana on ollut kaupunginjohtajien ja paikallisten yhteisöjen huoli siitä, että ydinaseet joukkotuhoaseina uhkaavat olemassaolollaan kaupunkeja ja niissä asuvien elinmahdollisuuksia ja elämää.

ICANiin on liittynyt uusia jäseniä

Ydinaseriisuntaa ajavassa ICANissa on jo 620 kumppanijärjestöä 106 maasta.
Maalis- ja huhtikuussa 2021 ICANiin liittyi 11 uutta jäsentä, joista kaksi oli Pohjoismaista. Mukaan tulivat tanskalainen The Peace-movement of Esbjerg ja norjalainen Norges Fredsråd – Norwegian Peace Council.

Kaikissa Pohjoismaissa valmistaudutaan tulevan ydinsulkusopimuksen NPT:n tarkistuskonferenssiin, mikäli se pandemian takia onnistuttaisiin tänä vuonna järjestämään. Pohdinnassa on suhde ydinaseiden täyskieltosopimukseen, jonka ensimmäinen osapuolikokous on tulossa tammikuussa 2022 Wienissä.

Ydinaseriisuntakysymykset ovat kansainvälisellä agendalla, koska ydinaseteknologia uhkaa levitä uusille toimijoille ja kaikki ns. vanhat ydinasemaat ovat uusimassa ydinaseitaan.

Pohjoismaiset kansalaisyhteiskunnan toimijat ja rauhanjärjestöt ovat vaatineet omia maitaan liittymään ydinasekieltosopimukseen ja pitämään kiinni ydinaseettomuudesta Pohjoismaissa. ICAN uutisoi, että Norjan työväenpuolue Arbeidepartiet sanoo nelivuotisohjelmassaan, että Norjan ja muiden Nato-maiden tavoitteena tulisi olla liittyä ydinasekieltosopimukseen.

• ICAN on globaali 620 jäsenjärjestön verkosto. Suomesta kansainväliseen ICANiin kuuluvat Aseistakieltäytyjäliitto (AKL), Lääkärin sosiaalinen vastuu (LSV), Suomen Sadankomitea, Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat ja Tekniikka elämää palvelemaan (TEP).

Kuva: Ralf Schlesener, Büchel, Saksa 2019.