Hiroshima-päivänä muistutettiin ydinaseriisunnan merkityksestä

Hiroshima-päivänä muistutettiin ydinaseriisunnan merkityksestä

Hiroshima-päivä 6. elokuuta muistettiin ympäri maailman Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksen uhreja ja korostettiin, miten tärkeää on pyrkiä täydelliseen ydinaseriisuntaan.

Yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen. Kuva: Antti Avarre

Helsingin Töölönlahdella yli 200 osallistujaa kuunteli yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhosen kertomusta äidistään, jota oli lapsena neuvottu kiertämään sirpaleilta turvaan leivinuunin sille puolelle, jolla kuului vähemmän sotakoneiden ääntä.

“Muistelemisen äitini lopetti lapsuudessani usein lauseeseen: Mutta tärkeintä elämässä on rauha! Vaikka oli menetetty paljon, vaikka viljavien peltojen tilalle oli saatu kitukasvuista suota, jota oli vain alettu kuivata, vaikka vuosikymmeniä kaivattiin sitä menetettyä Karjalaa, loppulause ja kaiken yhteenveto oli kuitenkin: tärkeintä elämässä on rauha. Tärkeintä elämässä on rauha!

Rauha mahdollistaa tien katkeruudesta kiitollisuuteen. Se mahdollistaa luottamuksen rakentamisen. Se mahdollistaa viholliskuvien purkamisen ja yhteisen etsimisen. On meidän tehtävämme muistaa, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää!”

Suomessa Hiroshima-päivän tapahtumia järjestettiin useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Osanottajien toive oli, että Suomi vihdoin allekirjoittaisi ydinaseiden täyskieltosopimuksen, joka solmittiin YK:ssa heinäkuussa 2017. Hiroshiman ja Nagasakin kaltaisia tragedioita ei saa tapahtua koskaan enää.

Pääkuva: Tapio Siirilä, Kemi