ICANiin on liittynyt uusia jäseniä

ICANiin on liittynyt uusia jäseniä

Ydinaseriisuntaa ajavassa ICANissa on jo 620 kumppanijärjestöä 106 maasta.
Maalis- ja huhtikuussa 2021 ICANiin liittyi 11 uutta jäsentä, joista kaksi oli Pohjoismaista. Mukaan tulivat tanskalainen The Peace-movement of Esbjerg ja norjalainen Norges Fredsråd – Norwegian Peace Council.

Kaikissa Pohjoismaissa valmistaudutaan tulevan ydinsulkusopimuksen NPT:n tarkistuskonferenssiin, mikäli se pandemian takia onnistuttaisiin tänä vuonna järjestämään. Pohdinnassa on suhde ydinaseiden täyskieltosopimukseen, jonka ensimmäinen osapuolikokous on tulossa tammikuussa 2022 Wienissä.

Ydinaseriisuntakysymykset ovat kansainvälisellä agendalla, koska ydinaseteknologia uhkaa levitä uusille toimijoille ja kaikki ns. vanhat ydinasemaat ovat uusimassa ydinaseitaan.

Pohjoismaiset kansalaisyhteiskunnan toimijat ja rauhanjärjestöt ovat vaatineet omia maitaan liittymään ydinasekieltosopimukseen ja pitämään kiinni ydinaseettomuudesta Pohjoismaissa. ICAN uutisoi, että Norjan työväenpuolue Arbeidepartiet sanoo nelivuotisohjelmassaan, että Norjan ja muiden Nato-maiden tavoitteena tulisi olla liittyä ydinasekieltosopimukseen.

• ICAN on globaali 620 jäsenjärjestön verkosto. Suomesta kansainväliseen ICANiin kuuluvat Aseistakieltäytyjäliitto (AKL), Lääkärin sosiaalinen vastuu (LSV), Suomen Sadankomitea, Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat ja Tekniikka elämää palvelemaan (TEP).

Kuva: Ralf Schlesener, Büchel, Saksa 2019.