Aikalisä käytettävä viisaasti

Aikalisä käytettävä viisaasti

Tautitilanne siirsi ydinsulkusopimuksen seurantakonferenssin ajankohtaa myöhemmäksi. Nyt on alustavasti sovittu, että konferenssi pidetään 4.–29.1.2021.

84 kansainvälistä kansalaisjärjestöä, niiden joukossa ICAN, kehottaa yhteisessä julkilausumassa sulkusopimuksen sopijavaltioita ja kansainvälistä yhteisöä käyttämään ylimääräisen ajan viisaasti. Tilanne vaatii, että vastuuntuntoiset valtiot ottavat rohkeasti ohjat käsiinsä rakentaakseen enemmistöä toimintasuunnitelman taakse. Suunnitelman päämäärä on sulkusopimuksen kuudennen artiklan tavoitteiden saavuttaminen. Tämä on välttämätöntä, jotta ihmiskunta säästyisi ydinsodan kauhuilta.

Valtiot, jotka jarruttavat etenemistä kohti ydinaseetonta maailmaa, väittävät, että ”olosuhteet” eivät nyt ole oikeat aseidenriisunnalle. Mutta maailma ei voi odottaa olosuhteiden muuttumista ”oikeiksi”, vaan vastuuta tuntevien tahojen on toimittava nyt. Suomenkin, joka viimeisen vuosikymmenen aikana on valitettavan usein liittynyt jarrumiesten joukkoon, on ymmärrettävä vastuunsa ja rohkeasti toimittava ydinaseriisunnan saattamiseksi uudelleen liikkeelle. Ydinasekieltosopimuksen allekirjoittaminen olisi askel oikeaan suuntaan.