Paljonko ydinaseet maksavat?

Paljonko ydinaseet maksavat?

Ydinasevaltiot eivät mielellään paljasta, kuinka suuria summia ne käyttävät ydinaseensa ja niiden kantolaitteiden valmistukseen ja ylläpitoon. Tuoreessa raportissa Enough is enough: 2019 global nuclear weapons spending ICAN yrittää arvioida kaikkien yhdeksän ydinasevaltion vuotuisia ydinaseisiin liittyviä kustannuksia. Tulos on, että vuonna 2019 ydinaseisiin tuhlattiin 66 miljardia euroa (73 miljardia dollaria). Luku on ymmärrettävistä syistä kovin epävarma, mutta kertonee oikean suuruusluokan. Tämä tarkoittaa, että ydinaseet maksavat 130 000 euroa minuutissa. On sanomattakin selvää, että rahalle löytyisi järkevämpiä käyttökohteita.

Huolestuttavaa on, että ydinasekustannukset nousivat 11 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Tämä luku on jo varmempi kuin kokonaiskulutuksen määrä, koska eri vuosien kustannuksia laskettaessa käytettiin samaa metodologiaa. Se osoittaa, että ydinasevaltiot loittonevat ydinsulkusopimuksen ydinaseriisuntavelvoitteestaan, ja heijastaa lisääntynyttä ydinsodan riskiä.
Euroja tai dollareita tärkeämpiä ovat ne valtavat humanitaariset kustannukset, joita ydinsota toisi mukanaan. Siihen maailmalla ei ole varaa. Ydinasekieltosopimus on tulevaisuudellemme välttämätön.